keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Perus sokerikakkupohja (video)



Näitä perusohjeita hyödynnän joka kerta, kun sokerikakkupohjaa teen.
Sienikakkupohjaan tulee hieman vettä. Sen ohje löytyy mm. karpalokinuskikakun kohdalta. Kakkupohjat joihin tulee voita ovat tiiviimpiä ja mehukkaampia. Niitä kannattaa suosia muotokakkuihin ja kerroskakkuihin.


Nämä ohjeet poimin aikoinaan Ulla Svenskin kirjasta ja ne ovat toimineet joka kerta hyvin. Yksi tapa on rikkoa kananmunat vesilasiin ja lisätä toiseen lasiin saman verran sokeria ja kolmanteen lasiin vehnäjauhoja. Mutta tuo taulukko on minusta parempi.

Kananmunat

Käytä aina huoneenlämpöisiä kananmunia, sillä ne vatkautuvat parhaiten. Kananmunia voi lämmittää lämpimässä vedessä 5-10min, jos ei ole aikaa odotella kananmunian lämpenemistä.

Kananmunat säilyvät huoneenlämmössä hyvin. Se mitä ne eivät kestä on lämpötilan vaihtelut. Eli kananmunia ei kannata siirrellä monta kertaa jääkaapin ja huoneenlämmön välillä. Kananmunien päiväyksistä ei kannata välittää, ne kestävät kuukausia pidempään mitä viimeinen käyttöpäivä sanoo.

Kananmuna kannattaa rikkoa varovasti kopauttamalla sitä kolme kertaa astian reunaan. Näin ei mene kuoria taikinaan.

Oleellista on muna-sokerivaahdon vatkaus. Hyvin vatkattu vaahto ei välttämättä edes tarvitse leivinjauhetta. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa. Vaahto on sopivaa, kun pieni nokari pysyy sormen päässä eikä tipu vaikka sitä pitää kohti lattiaa. Tai kun esim. vaahdolla piiretty ympyrä pysyy vaahdon pinnalla muutaman sekunnin ajan.


 Ohje:
  • Vaahdota munat ja sokeri. Monitoimikoneella menee noin 5min, käsivatkaimella lähemmäs 10min. Käsivispilällä ei kannata edes yrittää. 
  •  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne pienissä erissä vaahdon joukkoon välillä sekoittaen.
  • Koulussa opetettiin aikoinaan ettei kulhoa saa enää kopauttaa ja kuivat aineet pitää lisätä lusikalla varovasti sekoittaen. Ei taikina miksikään mene, jauhot voi ihan hyvin lisätä koneella vatkaten. Mutta kannattaa käyttää hitainta moodia.
  • Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Kannattaa käyttää kestoleivinpaperia, jottei joka kerta tarvitse leikata uutta palasta vuoan pohjalle. Irtopohjavuoat eivät tarvitse jauhotusta. Äläkä missään nimessä käytä korppujauhoja! Ne pilaavat kakun maun. Jos vuoan kuitenkin haluaa jauhottaa, suosittelen käyttämään esim. kookos- tai mantelijauhoa.
  • Paista kakkua 175 asteessa noin 45min. Jos pintaa alkaa tummua liian aikaisin, laita päälle pala leivinpaperia.
  • Kakun kannattaa antaa seisoa vuoassa 10min paistumisen jälkeen ja sitten irrottaa se vuoasta esim. veitsen avulla.

Täyttäminen:
  • Leikkaa ja täytä kakku mielellään seuraavana päivänä, jolloin kakku on saanut hieman vetäytyä eikä pohja murusta niin paljoa. Säilytä kakkupohjaa kuitenkin kelmuun käärittynä, jottei se kuiva liikaa vaan pysyy mehevänä. Perussääntö on, että kakku tehdään kahta päivää ennen, täytetään päivää ennen ja koristellaan tarjoilupäivänä.
  • Jos ei ole aikaa tehdä kakkua paria päivää ennen, niin hyvä konsti on laittaa valmis pohja pakkaseen noin 45minuutiksi ja sitten leikata se. Tällöin kakku ei murustu leikatessa.
  • Leikkaa kakku sahalaitaisella veitsellä. Yleensä jokainen pohja kannattaa leikata kolmeen osaan. Yhden osan sopiva paksuus on noin 2cm.


Vinkki: tee kakku ajoissa, täytä ja pakasta. Jätä kuitenkin kuorruteet ja koristeet pois. Sulaessa kosteus leviää tasaisesti. Muista kuitenkin peittää kakku kelmulla, jotta se pysyy mehevänä.

Kostutus:

3munan kakkuun n. 1,5dl
6munan kakkuun n. 3dl
9munan kakkuun n.4,5dl

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon täytteiden kosteus. Ja jos kakun pakastaa tai tekee edellisenä päivänä jääkaappiin, voi nestettä tarvita hiukan vähemmän. Jos kakku kuorrutetaan sokerimassalla, ei kakkua kannata älyttömän kosteaksi kostuttaa, sillä silloin voi käydä niin, että nesteet valuvat tarjoilulautaselle.
Kermavaahtoon kannattaa lisätä vaniljakreemijauhetta, jotta se pysyy kiinteämpänä kakun sisällä. Ja kaun moussemaiset täytteet kannattaa aina sitoa liivatteella, jottei kakku painu kasaan. Täytekakkujen täytteitä löytyy mm. täältä.

Kostutukseen käy esim:
vaniljasokerilla maustettu maito/vesi
marjamehut
sokeroitu sitruunamehu
säilykehedelmien mehu
limonadit
maitokahvi

Katso erilliset ohjeet kakun täyttämisestä ja kuorruttamisesta.
Katso kakkupohjien riittoisuudesta täältä.

Sokerikakkupohjan teosta löytyy videokin youtube sivuiltani. Videolla kerron vinkkejä, miten pohjan saa onnistumaan helpoiten. Video on päivitetty 2017 parempilaatuiseksi.

8 kommenttia:

  1. tulin kattomaan vain sokerikakkupohjan ohjeen kaverin läksiäisiin! :-)kiitos

    VastaaPoista
  2. Itselläni on loistava ihan perus sokerikakkupohjaohje. Ja lähdin etsimään nimenomaan suklaakakkupohjaan ohjetta ja APUA sulla on niin paljon kaikkia erilaisia!! Taidan koittaa supersuklaista ohjetta ainakin toiseen halloweenkakkuuni ;)
    Jos pidän ohjeista, saako julkaista omassa blogissa, tietenkin mainiten että täältä on alunperin löytänyt?:)
    Kiitos näistä kaikista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos =D Tuo supersuklainen pohja on kyllä loistava. Ja siitä teen yleensä aina kaikki muotokakkuni, koska sitä on helppo leikata, mutta se on kuitenkin kivan mehevä ja maistuu hyvälle. Toinen lempisuklaakakkuni on dark chocolate mud cake. Mutta se on parasta ihan vain suklaa ganachella kuorrutettuna x) Joidenki makuun se on tosin liian tuhti.. Suklaakakkupohja nro2 on myös kiva ja helppo tehdä. Se on vähän ilmavampi ja kevyempi kuin tuo supersuklainen pohja.
      Toki saat julkaista reseptin blogissasi, mutta laita tosiaan siihen sit että se on minun sivuiltani =)

      Poista
  3. Teen tänään tämän kakun äitini kanssa ja jätimme eilen kananmunat huoneenlämpöön. Saa nähdä mitä tästä tulee

    VastaaPoista
  4. Nyt on kakku kermalla päälystetty ja geeli jutulla koristeltu mutta kun piti lähteä isälle niin ei vielä kerennyt maistamaan mutta kakku on turvallisesti kyydissä

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3