Voikakkupohja



Tämä on niiiiin paljon parempi voikakkupohjaresepti kuin joskus yli vuosi sitten julkaisemani voikakkupohjaresepti. Kannattaa käyttää tätä, sillä tällä saa mehevämmän kakun. Tämä on vaalea versio supersuklaisesta kakkupohjastani.

Käytän voikakkupohjia paljon, sillä ne pitävät muotonsa hyvin. Etenkin muotokakkuihin ja kerroskakkuihin nämä ovat ehdottomia. Tämä pohja on tiivis, mutta mehevä. Suomalaiset suosivat paljon sokerikakkupohjia, mutta itse käytän enemmän voikakkupohjia. Sokerikakkupohja sopii hyvin perinteiseen kermakakkun. Yleensä ihmiset ihastuvat kuitenkin enemmän voikakkupohjiin.

20x30cm vuoka
n.30hlö

500g voita
500g (5,5dl) sokeria
8munaa
450g (7,5dl) jauhoja
2,5tl leivinjauhetta


24cm vuoka
 n.20hlö

375g voita
375g (4,1dl) sokeria
6munaa
330g (5,5dl) jauhoja
2tl leivinjauhetta

20cm vuoka
n.15hlö

250g voita
250g (2,7dl) sokeria
4 munaa
225g (3,8dl) vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

15cm vuoka 
n.10hlö

200g voita
200g (2,2dl) sokeria
3 munaa
180g (3dl) vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat vuorotellen jauhojen kanssa. Paista 175 asteessa noin tunti.
Omat vuokani ovat noin 7cm korkeita.


YouTubesta löytyy vielä tarkemmat valmistusohjeet ja vinkit.
 Kakkupohjien riittoisuudesta voi lukea tarkemmin täältä. Riittoisuudet riippuvat paljolti myös muista tarjottavista. Tämä pohja on aika tuhti, joten sitä voi kulua hieman vähemmän kuin sokerikakkupohjaa.

Kommentit

  1. mielenkiintoinen ohje.. miten tämä eroaa esim. sokerikakkupohjasta tai sienikakkupohjasta, siis niinkuin koostumukseltaan ja sitten onko maussa paljon eroja? millaisiin kakkuihin sie tällasta suosittelisit? onko tämä sopiva muotokakkuihin vai mihinkä vain? sen takia kyselen koska en oo aiemmin tällaseen törmännyt :)ja aina käytän normi sokerikakkupohjaa. :)

    VastaaPoista
  2. Tämä on maukkaampi ja mehevämpi kuin sokerikakkupohjat. Mut myös tuhdimpi ja tiiviimpi. Lisäksi tämä ei murene ja litisty niin helposti, joten tätä kannattaa ehdottomasti käyttää muotokakkuihin. Tämä käy tosi hyvin myös peruskakkuihinkin, kunhan vain muistaa kostuttaa. Massalla koristelluista kakuista tulee mielestäni kauniimpia ja tasaisempia tästä pohjasta tehtynä. Ja maku on parempi kuin sokerikakkupohjassa. ;) Mut sokerikakkupohja on ihan lyömätön esim. mansikoiden ja kermavaahdon kanssa. =P

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä ohjeesta! Viikonloppuna testasin ohjetta, ja tästä tuli heti suosikkini. Tein blogiini postauksen, johon laitoin myös linkin tänne reseptin luojan sivulle. http://keittioavecamour.blogspot.fi/2014/06/kastekakku.html

    VastaaPoista
  4. Kiitos :) kiva kun tykkäsit ohjeesta!

    VastaaPoista
  5. Moikka! Tein tällä kakulla hääkakut kesällä ja saivat hurjasti kehuja, suurkiitokset hyvästä voikakkupohjareseptistä!! :) Linkkasin ohjeesi blogiini, toivottavasti on ok. :)

    VastaaPoista
  6. Mukava kuulla :) tää pohja on kyl hyvä. Käytän itsekin sitä usein ;)

    VastaaPoista
  7. Nii, ja toki saa linkittää. Kiitos :)

    VastaaPoista
  8. paljonko kostutuslientä 3 munan kakkuun ,että kosteus olisi hyvä

    VastaaPoista
  9. 1,5dl itsellä yleensä riittää. Varsinki jos kakun päällystä massalla. Jos tykkää tosi kosteasta kakusta niin voi tarvita 2dl. Mut massan alla kakku vettyy helpommin et kannattaa kuitenki vähä varovainen kostutuksen kans olla.

    VastaaPoista
  10. Heippa! Ajattelin tehdä tällä reseptillä pohjan juustokakkuun, mutta kuinkahan paljon tarvitsen mitäkin ainesta jos irtopohjavuoan halkaisija on 24cm ja pohjasta pitäisi sitten tulla sellainen juustokakkuun sopiva... ? En ole koskaan tehnyt tälläistä pohjaa niin pelottaa että siitä tulee joko liian paksu tai ohut... toki liian paksua voi vielä muokatakin. Kiitos kovasti !

    VastaaPoista
  11. Tuolla pienimmällä ohjeella (3munaa) pitäisi tulla sopiva 24cm juustokakkua varten. Sillä olen itse tehnyt. Pintaa voi tietty vielä sit tasoittaa puukolla niin tulee tasainen levy. Toki voi tehdä isommankin määrän ja leikata kakusta useamman ohuen pohjan ja laittaa ylimääräiset pakkaseen. :)

    VastaaPoista
  12. Mahtava ohje. Kiitos että olet jakanut tämän kaikkien nähtäville. :)
    Kysyisinkin millä kertoimella ohjetta pitäisi muuttaa että saisi 12cm - 30 cm pohjat oikein tehtyä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 30cm vuokaan kannattaa tehdä tuo 8 munan pohja 1,5kertaisena. 12cm riittää tuo pienin ohje.

      Poista
  13. Siis vatkataanko munat tähän joukkoon? Vai sekoitetaan nuolijalla jauhojen kanssa vuoronperään?

    VastaaPoista
  14. Seosta kannattaa sekoittaa koko ajan yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Mut tässä ei ole niin justiinsa. Munat voi lisätä myös kokonaan ennen jauhoja kunhan sekoittaa taikinaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Seos voi alkaa vähän juoksettumaan mut se ei haittaa. YouTubesta löytyy video kakun tekoon :)

    VastaaPoista
  15. Tuleeko 24 cm vuokaan todellakin noin paljon munia vaikka esim. sokerikakkupohjaan tulee vain neljä tuon kokoiseen vuokaan?

    Ja toinen kysymys, miten tästä saa tumman kakkupohjan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munia tulee enemmän kuin sokerikakkupohjaan, koska munia ei vaahdoteta.
      Tumma versio löytyy täältä: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/2012/06/supersuklainen-kakkupohja.html.
      Kategoriasta "kakkupohjat" löytyy myös muitakin voikakkupohja ohjeita. =)

      Poista
  16. Paljonko pitäisi kaakaojauhetta laittaa jos haluaa suklaakakkupohjan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa vehnäjauhoista korvataan kaakaojauheella. Kannattaa katsoa tarkemmat mitat tästä postauksesta:
      http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/2012/06/supersuklainen-kakkupohja.html.
      24cm kakkuun esim. tulee 250g vehnäjauhoja ja 87g kaakaojauhetta. 40g kaakaojauhetta = 1dl. 60g vehnäjauhoja = 1dl.

      Poista
  17. Ihana tuo jätskikakku! Kuinka monelle hengelle siitä riittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) siitä överijätskikakusta syö ainakin 20hlöä. :)

      Poista
  18. Olikos tuo kostutus ~0.5dl/muna? Teen kakun tuon ison 8munan ohjeen mukaan.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, sulta saa kyllä aina huippunopeet vastaukset! :)

      Poista
  19. Heippa! Muuttuuko maku pakkasessa jos tekee etukäteen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muutu. =) Mä usein täytänkin kakun vielä ennen pakastamista niin ei tule koristelun kans niin kiire. Kakku mehustuu pakkasessa entisestään. Kakku kannattaa ottaa jääkaappiin sulamaan koristelua edeltävänä päivänä.

      Poista
  20. Hei, monelleko henkilölle nuo kakut on mitoitettu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäsin tekstiin henkilömäärät. Se onkin tärkeä tieto, kiitos kun kysyit niin huomasin lisätä ne tuonne =)

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta! :) Olen tekemässä ystäväni häihin hääkakkua tuolla pohjalla. Rupesi epäillyttämään, osasinko laskea riittävyyden oikein? Lisäsin muuten testikakun pohjaan appelsiininkuorta - oli aika hyvä lisä. :)

      Poista
    3. Onpa kiva idea tuo appelsiini, pitääpä itsekin testata :)

      Poista
  21. Moikka! Mulla on 22 cm vuoka ja haluaisin tehdä tuon voikakkupohjan, niin teenkö 24cm ohjeella? Ja voiko muuten suklaakreemissä käyttää vanilja-aromin sijasta vaniljasokeria ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee vain varalta 24cm ohjeella. Vaniljasokeri toimii myös hyvin. Pari tl sitä :)

      Poista
  22. Selvä juttu! Kiitos kun jaksat aina vastailla! Laitoin vielä youtubeen pari muuta kysymystä kun tuli mieleen :D

    VastaaPoista
  23. Kannattaako tämä pohja tehdä edeltävänä päivänä vai täyttöpäivänä (koristelu sitten täyttöä seuraavana päivänä ja syönti)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmilla tavoilla onnistuu hyvin. Kakku kannattaa kääriä kelmuun hyvin jos sen antaa vetäytyä seuraavaan päivään.

      Poista
  24. Kannattaako kakku säilyttää kelmussa seuraavaan päivään jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

    VastaaPoista
  25. Moi! Onnistuuko Kakku jos jauhot vaihtaa gluteenittomiin?

    VastaaPoista
  26. Hei, mietin että jos muokkaan tämän tehtäväksi uunipellille millaisilla määrillä kannattaa tehdä ? Meillä normaalia uunia vähän leveämpi. Kakku ei siis ole uunipellin kokoinen vaan leikkaan pellistä sopivia paloja. Kaksi peltiä riittää, mutta taikinan kokoa siis mietin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä muistaakseni oon tehny ton 6 munan taikinan per pelti. Jos pellissä on vähän reunaa, niin voi tehdä tuon 8 munan taikinankin =)

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta!!!

      Poista
  27. Hei! Miten paljon kakku nousee? Minulla on 2x22cm leveät silikonivuoat, matalat. Ajatuksena tehdä pojan ristiäisiin tällä ohjeella kakku. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Kyllä se aika hyvin kohoaa. 6munan ohje voi riittää jos vuoat on matalat

      Poista
  28. Hei! Minkä verran kakku vetäytyy? Jos teen kerroskakun, niin pitääköhän kakkupahvin olla montaa senttiä kakkuvuokaa pienempi? Ettei pahvi näy kerrosten väliltä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä älyttömästi vetäydy. Pahvi voi esim. 1,5-2cm kakkuvuokaa pienempi. Pääasia että tukikepit eivät kosketa kakkua vaan pahvia

      Poista
  29. Moikka! Tarkoituksena olisi tehdä kolmikerroksinen hääkakku tällä ohjeella. Minkälaista moussea suosittelet väliin, kuinka siitä saa tarpeeksi paksua ettei se painu kakkupohjan kerroksien välistä ulos?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä tahansa mousse onnistuu, mutta liivatetta kannattaa laittaa reilusti, jotta mousse on jämäkkää. Esim. ohjeeseen, johon tulee 5dl kermaa, tulee usein 6 liivatetta, mutta laittaisin kerroskakkuun varalta 8kpl. Riippuu tietty vähän täytteestä. Tässä kolmikerroshääkakussani oli esim. vadelmatäyte: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.com/2017/07/haakakku.html

      Poista
  30. Gluteeniton kakkupohja pitäisi tehdä. Ajattelin että teen tämän gluteenittomilla jauhoilla, mutta sitten löysin myös tämän ohjeen: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.com/2012/04/gluteeniton-voikakkupohja.html
    Kumpaa suosittelet? :)
    Kohoaakohan tämä tasaisesti uunissa, vai tuppaako keskusta kohoamaan enemmän kuin reunat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molemmat toimii yhtä hyvin =) Mikäli tämän pohjan tekee gluteenittomana, kannattaa käyttää pelkästään gluteenittomia jauhoja (ei perunajauhoja). Olen huomannut että se on paras. Kaikki voikakut tuppaa kohoamaan keskeltä, mutta pinnan voi sit tasoittaa puukolla =)

      Poista
  31. Hei! Voiko pohjan tehdä levynä? Pitäisi tehdä muumipapan muotoinen kakku. Vai mitä ehdotat? En ole ennen muotokakkua tehnyt. Tarviin vinkkejä myös täytteeseen. Miten saan massan päälle, ettei repeä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon ison määrän voi tehdä pellillekin. Blogistani löytyy paljon täyteideoita kategoriasta täytteitä. Ison kakun voi päällystää parissa osassa niin kuorruttaminen on helpompaa. Funcakes massa on paras. Blogista löytyy myös video kakun kuorruttamisesta.

      Poista
  32. Testiin tämä. Voiko pursotuksen kera pakastaa? Vispikerma tms pursotuksiin. Juhlapäivänä kun ei ehdi koristella.

    VastaaPoista
  33. Mitä teen väärin kun kakku ei kohoa tasaisesti? Kaikki aineet huoneen lämpöisenä ja kiertoilmauuni käytössä. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakun kuuluu kohota keskeltä enemmän. Veitsellä sitten kannattaa tasoittaa.

      Poista
  34. Mitä tapahtui kun tein tällä ohjeella ja kakku ensin kohoaa nätisti keskeltä vähän enemmän ja kun jäähtyy nii läsähtää keskeltä kuopalle.. Ei ole eka kerta kun näin käy, haluaisin tehdä voikakkupohjan vaan en saa näitä onnistumaan niinkuin sokerikakkupohjan, mistähän tuo läsähtäminen johtuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit kokeilla vähentää leivinjauheen määrää tai lisätä vielä paistoaikaa

      Poista
  35. Ajattelin testata tätä pohjaa tulevissä ylppäri juhlissa. Olenko ymmärtänyt oikein, että pohjan TÄYTETTYNÄ VOI pakastaa?
    Ja päälle ajattelin laittaa sokerimassa kuorutuksen. Se vasta edellisenä ivänä sulatuksen välkeen, eikö?
    Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi pakastaa täytettynä. Kuorruttaminen kreemillä ja massalla kannattaa tehdä vasta sulatuksen jälkeen.

      Poista
  36. Moikka! Vihdoin löysin pohjan, joka kuulostaa tarpeisiini sopivalta. Helpohko aloittelijalle, mutta mehevämpi kuin perus sokerikakkupohja. Kiitos tästä.

    Täytteeksi laitan marjamoussea, jossa on mansikan lisäksi tuorejuustoa, vispikermaa ja liivatetta ja teen n. 15hlön kakun. Kuinkahan paljon liivatetta kannattaa täytteeseen laittaa, jottei pursua ulos?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 2dl kermaa riittää. Ja sitten 4 liivatelehteä 😊
      Kiva et tykkäät ohjeesta!

      Poista
  37. Hei, voinko tehdä tuon suurimman satsin 26cm irtopohja vuokaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tehdä. Paistoaika on yleensä vähintään 1h 15min. Riippuu tietty uunista

      Poista
  38. Onkohan pohjan teossa menny joku pieleen ku paistoin niin tuli tosi rasvanen ja irtopohjavuoan välistä tiputti kauheen määrän rasvaa uunin pohjalle��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irtopohjavuoat päästää usein rasvaa läpi. Kuuluu asiaan. Suosin itse pme vuokia

      Poista
  39. Moikka! Olen tehnyt tällä ohjeella useamman kerran onnistuneesti kakkupohjaa 20 cm vuokaan. Nyt toiveissa olisi isompi kakku ja kokeilin tuota 8 munan taikinaa 26 cm irtopohjavuokaan. Paistoin 1,5 tuntia 175 asteisessa kiertoilmauunissa. Reunat paloivat ja tuntui, että kakku jäi kuitenkin keskeltä raa aksi tai oli jotenkin rasvaisemman oloinen kun aiemmin. Heitin nyt pakkaseen jos se siellä vaikka kohenisi 😁 lauantaiksi olisi tarkoitus valmistaa... Vai pitäneeköhän tehdä uusiksi. Onko mitään vinkkejä kun tarvitsisin 25-30 henkilön kakun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso vuoka on vähä haastava. Kakkua kannattaa paistaa kiertoilmalla alatasolla. Ja päälle voi laittaa leivinpaperin palasen niin pinta ei pala. Usein paistan isoa kakkua varten kaksi matalaa pohjaa niin ne paistuu tasaisemmin. Sit yhdistän ne yhdeksi kakuksi. Jos pohja näyttää huonolta, niin kannattaa tehdä uusi. ❤️

      Poista
  40. Hei paljon tulee kaakaojauhetta tohon 15cm kokoiseen ohjeeseen :)?

    VastaaPoista
  41. Hei, suunnittelen n.24cm vuokaan mustikkajuustokakun pohjaksi tätä voikakkupohjaa. 3 munan ohjeella ilmeisesti tulee sopiva, mutta kauan pohjaa täytyy silloin paistaa ja kuinka paljon kannattaa kostuttaa?��

    VastaaPoista
  42. Hei, Voiko voin korvata margariinillä?

    VastaaPoista
  43. Heippa! Ajattelin kokeilla tätä kakkupohjaa tuolla isoimmalla 8 munan pohjalla. Tarvitsen n. uunipellin kokoisen kakun, voinko jakaa taikinan kahteen osaan ja paistaa kahdella pellillä? Täytevälejä tulee siis vain yksi, uskon että silti riittäisi ainakin n. 20hlölle?

    VastaaPoista
  44. Hei,

    Voiko kakun tosissaan täyttää ennen pakastamista. Esimerkiksi suklaamousse ja mansikkamousse täytteellä?
    Mikäli voi pakastaa, kuinka paljon aikaisemmin kakku kannattaa ottaa pois pakkasesta ennen koristelua ja sulatanko kakun silloin jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Kiitos vastauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi :) kakku kannattaa sulattaa jääkaapissa yön ajan :) -kakkumonsteri

      Poista
  45. Hei!

    Onnistuukohan tämän kakkupohjan täyttö kerma-rahka täytteellä jos lisää liivatetta? Vai onko pohja niin raskas, että täyte tursuaa väleistä pois?

    VastaaPoista
  46. Millaisia jauhoja käytät voikakkupohjaan? Erikoisvehnäjauhot? Vai riittääkö ihan puolikarkea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä käytän puolikarkeita mutta molemmista pitäis onnistua. Kakkumonsteri

      Poista
  47. Olisin tekemässä tän pohjan 28cm vuokaan. Miten paljon aineita? Kauanko paistan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekisin varalta tuolla isoimmalla ohjeella. Kakkumonsteri

      Poista
  48. Miksiköhän mun voikakkupohja lässähti keskeltä? Ensi näytti todella hyvältä ja sitten tulikin katastrofi :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jäänyt raa'aksi keskeltä :/ kakkumonsteri

      Poista
  49. Miksiköhän mun voikakkupohja lässähti keskeltä? Ensin kaikki näytti täydelliseltä :(

    VastaaPoista
  50. Kakkupohjan reunat tummuivat vähän likaa ja maistuvat hieman palaneelta. Keskeltä kakku oli maukas ja hyvä kypsyys. Paistoin 175 C, ja 50 min. Käytin kiertoilmauunia. Olisko foliosta ollut hyötyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. madaltaisin lämpöä mieluummin 160 asteeseen ensi kerralla. Kakkumonsteri

      Poista
  51. Hei! Olen aikaisemmin tehnyt tällä voikakkupohjan ohjeella pari pohjaa kakkuvuokaan ja olen tykännyt niistä kovasti. Nyt olisi tarkoitus kokeilla tehdä uunipellillä. Kumpaa suosittelet gluteenittoman pohjan valmistamiseen 60 cm leveän uunin pellillä: 6 munan vai 8 munan pohjaa? Entä paistolämpötila ja aika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 6 munan taikina varmaan riittää kun taikinan levittää ohueksi kerrokseksi. 175 astetta. Kunnes kakkuun pistettyyn tikkuun ei jää taikinaa kiinni. Kannattaa lähteä liikkeelle jostain 15 minuutista ja tsekata kakkua vähän väliä. Kakkumonsteri

      Poista
    2. Hei, Olen tekemässä pellillä pohjaa, merirosvolaivakakku suunnitteilla. Kuinkahan korkea suunnilleen yhdestä 6 munan pohjasta tulee? Mietin kuinka monta pohjaa pitää tehdä, laiva saa olla enempi korkea kuin matala. Pellin koko on 31x39cm.

      Poista
  52. Riippuu miten kakku muotoillaan. Tuolle pellille tehtynä kakun saa varmaan leikattua kahteen osaan. Kakkumonsteri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ihan laivan muotoista ajattelin. Lähinnä tarkoitin kuinka korkea tulee 6 munan pohjasta ennen kuin pohjaa leikataan yhtään, 1,5cm, 2 cm?

      Poista
  53. Tarkoitin kuinka korkea suunnilleen yksi pohja on ennen leikkauksia jos pelti 31x39cm? 1 cm, 2 cm vai jotain muuta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kyseiselle pellille muistaakseni tätä kakkua tehnyt, joten en ole ihan varma korkeudesta. 30x40cm pellille kannattaa kuitenkin tehdä 8 munan ohjeella, koska 6 munan taikina menee 24cm vuokaan. Levyn saa todennäköisesti leikattua helposti kahteen osaan. Kolme kerrosta voi olla hankalampi.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3