Laskiaispullakranssi



Tehtävänäni oli tehdä tuunattu laskiaispulla Koristeelliset kakut -lehden blogiin ja päädyin tällaiseen pullapitkokranssiin. Laskiaispullakakku tai -muffinssit olivat muita vaihtoehtoja, mutta ehkä sitten ensi vuonna.

Tällä reseptillä tulee kookas pitko ja taikinaa jää vielä ylikin. Toki reseptin voi puolittaa ja tehdä vaikka vähän pienempi pitko.

Pullataikina:
5dl maitoa
2pss kuivahiivaa (tai 50g tuorehiivaa)
2 munaa
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2dl juoksevaa margariinia
1rkl kardemummaa
noin 1kg vehnäjauhoja

Voiteluun:
1 muna

Täyte:
vadelmahilloa tai mantelimassaa
2,5dl kermaa

 Kuumenna maito 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja yhdistä kaikki ainekset taikinaksi. Tuorehiivaa käytettäessä hiiva lisätään kädenlämpöiseen maitoon ja sitten vasta muut aineet. Vaivaa taikinaa hetki ja anna kohota liinan alla noin 30min. 

Muotoile taikinasta 1-2 lettiä ja yhdistä kranssiksi. Nätein kranssi tulee, jos saa pyöriteltyä yhden ison letin, mutta kahdesta letistäkin tulee ihan kiva. Anna pitkon kohota liinan alla vielä sen aikaa, kunnes uuni lämpenee. Taikinasta saa hyvin koko pellinkokoisen pitkon. Ylijäämä taikinasta voi tehdä vaikka tavallisia laskiaispullia tai esim. korvapuusteja.


Riko kananmuna kuhloon ja vispaa sen rakenne rikki. Voitele pitko kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20min.


Leikkaa pitko kahteen osaan.

Levitä toiselle puolikkaalle hilloa tai itsetehtyä mantelimassaa. Maustan mantelimassan yleensä aina sitruunalla ja kanelilla. Siitä tulee tosi ihanaa! Nyt en vain kerennyt sitä alkaa itse alusta asti valmistamaan.

Vaahdota kerma ja pursottele sitä reunoille. Nosta ylempi pala päälle. Palasen voi myös leikata kahteen osaan, jos nostaminen tuntuu vaikealta.


Vauhdikasta laskiasta 4.3.2014! 

Kommentit