Superterveelliset välipalapatukat


 Törmäsin kerran kaupassa cocovin välipalapatukoihin, jotka ovat ns. SuperFoodia. Paljon terveellisiä ainesosia eikä ollenkaan sokeria tai lisäaineita. Maistuivat hirmuhyville. 2-vuotias poikammekin nappasi minulta toisen patukan ja pisteli poskeensa.

Toisen patukan ainesosat olivat cashewpähkinä, taateli, spirulina, inkivääri ja sitruunaöljy. Toisessa patukassa oli cashewpähkinöitä, taateleita, mulpereita ja vaniljaa. Hoksasin, että näitähän on helppo valmistaa itse ja tulee paljon halvemmaksikin. Kehittelin sitten seuraavat reseptit:

Mulperipatukat

n.18kpl

400g cashewpähkinöitä
½pss (100g) pehmeitä taateleita
n.100g mulperimarjoja (esim. cocovi)
1tl vaniljajauhetta (tai vaniljaesanssia)
1rkl kookosöljyä

Hienonna kaikki ainekset tehosekoittimessa. Vuoraa 20x20cm vuoka leivinpaperilla ja painele massa siihen tasaiseksi levyksi. Nosta jääkaappiin yön yli. 


Leikkaa jähmettyneestä levystä isolla puukolla patukoita.


Käärin osan patukoista kelmuun, jolloin ne on näppärä napata töihin tai kaupungille mukaan.
Tällainen patukka on loistava välipala eikä tässä ole lisättyä sokeria. Makeutusta tämä ei kaipaakaan, sillä taatelit ja mulperit ovat melko makeita. Taateleissa ja mulpereissa on runsaasti kuitua. Lisäksi mulperit sisältävät mm. rautaa, kalsiumia, k- ja c-vitamiinia sekä antioksidantteja. Mulpereista tulee hieman karamellimainen maku leivonnaisiin. Mulpereita voi lisätä myös esim. puuroon, mysleihin, raakakakkuihin, smoothiejuomiin sekä jogurtin joukkoon.


Spirulina-minttupatukat

n.18kpl

400g cashewpähkinöitä
100g taateleita
3tl spirulinaa
3-4 tippaa minttuöljyä (tai 1-2tl minttuaromia)
1rkl kookosöljyä

Valmistetaan samalla tavalla kuin ylhäällä.
Käärin myös näistä osan kelmuun.


Spirulina on sinivihreä, makean veden levä. Aasiassa ja Etelä-Amerikassa sitä on käytetty jo vuosituhansien ajan. Se sisältää runsaasti mm. rautaa ja proteiinia.

Patukat sopivat myös vegaaneille ja raakaruokavaliota noudattaville.

Maustoin spirulinapatukat minttuöljyllä, sillä sitruunaöljyä ei minulla sattunut olemaan. Patukoihinhan voi käyttää mitä makua vain. Esim. sitruunan tai limen kuoriraaste passaisi näihin myös hyvin. Syötävistä öljyistä saa vain voimakkaimman maun.


Tätä kutsuisin kyllä ehdottomasti super foodiksi.


Tässä vielä viimeisin raakakakkuni, jonka vein tyttöjeniltaan.
Ohje löytyy täältä.

Kommentit