Kurpitsajuustokakku (video)



Moni luulee, että uunissa paistettavat juustokakut ovat työläitä ja rumia mutta tämähän ei ollenkaan pidä paikkansa. Uunijuustokakut ovat ihanan meheviä ja pumpulin pehmeitä.
 
Kurpitsajuustokakku on erittäin amerikkalainen leivonnainen. Kurpitsamausteen aromit tulevat kakussa ihanasti esiin ja makuraati hullaantui tähän aivan täysin. Hieman jotain jouluista makua muttei liikaa.

Kurpitsasose:
Kurpitsasosetta voi löytää valmiina joidenkin markettien Amerikka hyllyistä, mutta yleensä teen sen itse. Tähän voi käyttää melkein mitä kurpitsaa vain. Itse suosin yleensä talvikurpitsaa, jota voi käyttää myös halloween koristeluihin. Myskikurpitsa on myös paljon käytetty leivonnassa ja ruoanlaitossa. Hokkaido eli japanilainen talvikurpitsa on ehkä aavistuksen helpompi työstää kuin tavallinen talvikurpitsa.
 
 Kurpitsan voi joko keittää tai paahtaa uunissa ja soseuttaa sauvasekoittimella. Kurpitsasosetta tulee yleensä sen verran paljon, että yleensä pakastan osan ja säilyvyyden lisäämiseksi lisään sokeria. Kurpitsahillon ohje löytyy täältä.

Pohja on tehty gluteenittomista digestive-kekseistä. Keksimurun joukkoon kannattaa ripauttaa hieman kanelia.YouTubesta löytyy kakun ohjevideo. Äänenlaatu on siinä todella huono. Mikrofonia odotellessa..


24cm vuoka

Pohja:
210g keksejä
50g voita
2-3tl kanelia

Täyte:
420g kurpitsasosetta (sokeroimatonta)
3,3dl sokeria
1tl kanelia
½tl inkivääriä
½tl muskottipähkinää
1/4tl neilikkaa
½tl suolaa
2,5dl kermaa
600g tuorejuustoa
5 munaa

Mikäli haluaa käyttää kupritsamausteseosta, voi sitä lisätä 1-2tl oman maun mukaan.

Pohja:
Hienonna keksit tehosekoittimessa tai pussissa kaulimen avulla. Lisää sula voi ja sekoita seos tasaiseksi. Leikkaa 24cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin palanen ja painele keksimuruseos vuoan pohjalle. Vuoraa vuoka ulkoapäin alumiinifoliolla, sillä vuoka laitetaan myöhemmin vesihauteeseen. Paista pohjaa 160 asteessa noin 15min. Tee sillä välin täyte.

Täyte:
 Laita kurpitsaseos, sokeri sekä mausteet kulhoon ja sekoita tehosekoittimella tai yleiskoneella hetken aikaa. Mikäli käytät kurpitsahilloa, lisää vain 2,5dl sokeria. Lisää kerma ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kerman ei tarvitse vaahtoutua. Lisää tuorejuusto isoina palasina ja sekoita seos tasaiseksi. Lisää lopuksi munat ja sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin, mutta ei yhtään enempää, sillä ylivatkattu juustokakku repeilee uunissa. Kaada täyte vuokaan ja nosta vuoka vesihauteeseen. 


Paista kakkua 160 asteessa vähintään 1,5h. 



Tämä kakku on aika kookas ja vetelä, joten paistuminen voi kestää lähemmäs 2h. Mikäli täyte hyllyy ihan vallattomasti, ei kakku ole vielä kypsä. Kypsä kakku voi valmiinakin hieman hyllyä, mutta ei paljon.

Anna kakun jäähtyä kokoaan vuoassa ja irrota kakku vasta sitten. Kakku tarjoillaan jääkaappikylmänä, jolloin se on saanut kiinteytyä ja makustua tarpeeksi. Itse taisin paistaa kakkua sen 2,5h, koska pidän kypsästä juustokakusta. Yleensä juustokakkujen paistoaika on noin tunti.


 Kakku on kuorrutettu samettisella kinuskilla, joka ei kovetu kivikovaksi vaan pysyy pehmeänä. Kinuski kyllä jähmettyy jääkaapissa, mutta ei liikaa. Kinuskista saa vielä ohuempaa lisäämällä enemmän kermaa.

Kinuski:
2,5dl sokeria
2rkl glukoosisiirappia
2rkl vettä
1,25dl kermaa
1rkl voita
1tl vaniljajauhetta

Kermaa voi lisätä jopa 2,5dl, jos kinuskista haluaa vetelämpää!

Kinuskia varten laita sokerit ja vesi kattilaan. Keitä seosta, kunnes se muuttuu vaaleanruskeaksi. Tähän menee noin 10min. Lisää kerma, seos alkaa kiehua vallattomasti, mutta kuuluu asiaan. Varaa tarpeeksi korkea kattila tähän, jotta seos ei kiehu yli. Lisää lopuksi voi ja sekoita tasaiseksi. Kinuskin joukkoon voi lisätä myös vaniljaa, mutta tämä kannattaa tehdä vasta lopuksi, ettei vaniljan maku pääse hälvenemään keittämisen aikana.  Anna kinuskin jäähtyä 10-15min ja kaada sitten juustokakun päälle.

 Kinuski säilyy jääkaapissa parisen viikkoa ja sen voi tarvittaessa lämmittää mikrossa, jolloin siitä tulee taas notkeaa. Katso videolta myös vinkit kinuskin käyttöön.


 Kinuskin voi laittaa myös tarjoilupöytään, jolloin kaikki saavat lisätä kinuskia haluamansa määrän. Tällöin myös kakun leikkaaminen hieman helpottuu, kun kinuskia ei valu joka paikkaan.


Tämä kakku voitti leivontafoorumin lokakuun haastekisassa kakkospalkinnon!
Kiitoksia kaikille äänestäjille!

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3