Hyvää vappua!



Oikein hyvää vappua kaikille!

Kategoriasta vappu löytyy kaikenlaisia vappuleivonnaisiani, joita on tullut vuosien varrella tehtyä. Erilaisia vappukakkujakin on tullut tehtyä yllättävän paljon. Ja toki munkit ja sima kuuluvat joka vappuun. Tsekkaa kuitenkin myös hivenen tervellisempien munkkien ohje täältä.

 Perus munkkien ja siman ohje löytyy täältä. Huomaathan, että siman voi tehdä myös kuivahiivasta (vajaa 1tl). Mansikka-raparperisiman ohjeeni löytyy täällä. Nyt on tosin liian myöhäistä laittaa simaa enää käymään täksi vapuksi, joten suosittelenkin mattimyöhäisille Pullahiiren pikaista simajuomaa.



Pikainen simajuoma

1-2 sitruunan mehu
2,5dl vettä
2dl fariinisokeria
1dl sokeria

2 litraa kivennäisvettä

Valmista ensin simajuomaseos: mittaa kattilaan vesi, sitruunamehu ja sokerit. Kuumenna niin, että sokeri liukenee. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä. Voit halutessasi siivilöidä seoksen.

Kaada simajuomaseosta pullon pohjalle noin 2dl. Kaada päälle kivennäisvettä noin 1 litran verran.
Toimi tosi hyvin! Tämä oli mielestäni jopa vähän parempaa kuin aito sima.


 Tällaisen kakun vielä tein jämäaineksista töihin.
Kakku on 15cm halkaisijaltaan. Kakkupohja on neljässä osassa.
Täytteenä on minttu-suklaarahka.

Minttu-suklaatäyte

2,5dl kermaa
200g minttu-suklaarahkaa
n.100g suklaata rouhittuna
marianne rakeita

Vaahdota kerma. Lisää minttu-suklaarahka. Lisää joukkoon rouhittua sulkaata ja rouhittuja marianne rakeita. Täyte ei mielestäni vaadi liivatetta näin pieneen kakkuun. Mutta isompaan (>24cm) kakkuun, lisäsiin 4kpl liivatelehtiä. Kuorrutin kakun täytteellä myös ulkopuolelta. Kakusta tuli hieman naked cake tyyppinen.

Koristelu
Reunoilla on domino-keksejä. Kaavin täytteen kekseistä pois ja lätkäisin keksinpuolikkaat reunoille. Domino-täytteen pursottelin sitten kakun päälle. Kätevää eikä mitään mene hukkaan!
Koristeena suklaata ja karkkeja. Vappuviiri on ostettu valmiina.

Minttu-suklaarahka
Tuo minttu-suklaarahka on ihan kätevä, mutta yleensä en pidä valmiiksi maustetuista rahkoista ja tuorejuustoista. Sata kertaa parempaa tulee kun ostaa maustamatonta ja maustaa itse. Tässäkin tapauksessa suklaata ja minttukarkkeja piti itse lisätä vielä täytten joukkoon, sillä muuten täyte ei olisi maistunut miltään. Minttu-suklaatäytteen voisi siis valmistaa myös maustamattomasta rahkasta ja lisätä joukkoon minttuaromia. Tai hienonnettuja mintun lehtiä. Ja rahkan tilalle suosittelisin oikeastaan tuorejuustoa. Mallia voi ottaa myös esim. tästä minttukakusta. Mutta ihan hauska tuttavuus oli tämä uutuus makurahka.

Kommentit