Vegaani sokerikakkupohja (video)



Tämä kakku syntyi marenkikokeilujeni tuloksena. Kikherneistä syntyy näppärästi munaton marenki, joten ajattelin testata onnistuuko marenki myös papujen liemestä.

No, mustapapujen liemi ei ainakaan toimi... Mutta liemi vaahtoutuu sen verran hyvin, että kakkupohjiin sen voi ihan hyvin käyttää! Pursotettavaa tavaraa siitä ei kuitenkaan tullut. Munattomaan marenkiin tarvitaan siis ehdottomasti kikherneiden lientä. Mustapavut ovat ruoanlaittoon ja proteiinileivontaan todella käteviä.

Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi. Kaikki pavut ovat myös palkokasveja. 
Ne sisältävät paljon proteiinia ja vähän hiilihydraatteja.

Vegaanisia kakkupohjia löytyy netistä paljon. Niihin kaikkiin tulee kuitenkin yleensä rasvaa ja halusin sen jättää pois. Tämä kakku muistuttaakin paljon sokerikakkupohjaa! Tein kakusta syksyisen maustamalla sen kurpitsamausteseoksella.


 18cm vuoka

1tlk (n.400g) mustapapujen lientä
2dl sokeria
1/4tl viinikiveä tai 1tl sitruunamehua
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2rkl kaakaojauhetta
1tl vaniljaa

Vaahdota lientä noin 5min. Lisää viinikivi (cream of tartar). Myös sitruunamehu käy. Viinikivi stabiloi vaahtoa aivan kuten vaniljakreemijauhe kermaa. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Vaahdota toiset 5min. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen varovasti lusikalla sekoittaen.

Voitele irtopohjavuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40min. Anna jäähtyä.
 
Hox!
 Luulen että kakkuun voi käyttää myös muiden papujen lientä. Ainakin mustapavut toimivat.
Itse papuja ei tähän ohjeeseen käytetä. Niistä voi valmistaa vaikka nyhtökauraa!
Gluteenittomaan kakkuun tulee vehnäjauhojen tilalta gluteenitonta jauhoseosta. 
Kurpitsamausteseoksen voi korvata myös piparkakkumausteella.
 
Varsinaiseen munattomaan marenkiin tarvitaan:
1tlk (n.400g) kikhernelientä
2dl sokeria
1tl viinikiveä tai sitruunamehua

 
Tämä mahtaa olla kaunein kakkupohja, jonka olen koskaan tehnyt!
 
Kakku ei kohoa paljoa uunissa. Leivinjauhetta voisi ehkä lisätä enemmänkin. Kakku on myös hyvin tiivis, mutta sen voi halkaista kahteen osaan ja täyttää. Kakusta tuli todella hyvänmakuinen! Pavut eivät maistuneet mausteiden takia läpi ollenkaan. 


 Kakku on myös hyvin mehevä, joten kuorrutin sen vain suklaalla (100g). 
Vegaanista suklaata löytää ekokaupoista. Suklaan joukkoon voi lisätä 2rkl soijakermaa, jolloin siitä tulee pehmeää ganachea. Säilytä kakku kuvun alla tai hyvin kelmutettuna, ettei se kuiva.


Kakku sopisi hyvin myös jouluun!

Kommentit

  1. Näyttää herkulliselta, mulla onkin sopivasti pakasteessa kikhernelientä odottamassa ja kakkua oon ajatellut kokeilla :)
    Vinkkinä vielä, että esim Pandan tumma suklaa (levy n.140g muistaakseni) on vegaaninen! Lähi-siwastakin siis löytyy jos ei jaksa ekokauppoihin lähteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! :) onpa kätevää et lähikaupastakin saa nyt vegaanisuklaata <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3