Rippikakku



Tämä kakku meni rippijuhliin viime sunnuntaiksi. Toiveena oli marsipaanipäällysteinen kakku, jossa olisi korsteena mm. kukkia. Ristiä tai raamattua ei haluttu. Väritoiveena valkoinen ja turkoosi. Sain melko vapaat kädet koristelun kanssa.
Näin ison kakun kanssa saa olla aika tarkkana eri valmistusvaiheiden aikana, jotta kakku pysyy kasassa ja lopputulos on nätti. Tässä muutamia kikkoja, joita käytin asian helpottamiseksi.


Kakku on koottu periaatteessa kolmesta kääretorttupohjasta. Paistoin ensin 8 munan sokerikakkupohjan pellillä ja leikkasin sen kahteenosaan. Sitten tein tavallisen kääretorttupohjan vielä kolmanneksi kerrokseksi.
 
Täytteinä on suklaa- ja vadelmamousset. Täyttämisessä käytin samaa kikkaa kuin tätä surukakkua tehdessä, jottei täytteet valuisi reunoijen yli. Tätä varten tein pienemmän satsin sokerikreemiä (ohje nro1). Kaikista paras on tietty koota kakku kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, jolloin se hyytyy nätisti. Näin isoa ja korkeaa vuokaa minulla vain ei ollut.


Kakku on myös kuorrutettu sokerikreemillä (ohje nro2), jotta se pysyisi hyvänä näin helteellä. Samalla on näppärä tasoittaa joitain pieniä moukkuja, joita usein tulee sokerikakkupohjasta koottuun kakkuun, koska se on niin pehmeää. Sokerikreemi jähmettyy jääkaapissa melko jämäkäksi, jolloin myös kuorrutuksesta tulee nätti. Kakku on kuorrutettu valkoisella marsipaanilla. Massaa saa varata näin isoon kakkuun 1,5kg. Tarkemmin kakun kuorruttamisesta massalla voi lukea täältä.


Nämä koukerot kakun reunoille pursotin turkoosiksi värjätyllä pikeerillä. Lisäksi koristeena on hopeakuulia. Kakun reunaa kiertää sokerimassanauha ja tarkoituksena oli vielä lisätä rusetti alareunaan, mutta se ei millään enää olisi mahtunut mukaan näiden koristeiden lisäksi.


Kukat tein kukkamassasta (gum paste). Massaa saa tehtyä itse sokerimassasta ja tragant-jauheesta. Kukkamassaa saa myös valmiina, mutta se on sokerimassaa kalliimpaa. Kukkamassasta saa valmistettua paljon helpommin koristeita, sillä massa on jämäkämpää. Marsipaanikoristeet eivät millään meinaa näin kesäkuumalla kuivua ja sokerimassa on aika vaikeasti työstettävää. Kaupan valmis vaahtokarkkimassa on melko näppärä koristeita tehdessä, mutta silläkään ei ihan niin nättiä jälkeä saa aikaan kuin kukkamassasta. Kukkamassa myös kuivuu nopeiten. Massoja työstettäessä kannattaa aina käyttää apuna tomusokeria.

Tragantti on luonnonkumi ja se on hajutonta ja mautonta. Tragantista voi myös valmistaa elintarvikeliimaa, kun sitä lisää hieman veteen ja antaa seistä yön yli suljetussa purkissa. Toinen sokerimassan kovettaja on CMC-jauhe (tylose powder), joka on synteettinen valmiste. Tämä on halvempaa kuin tragant. Itse löysin Tragant jauhetta ulkomailta aika ison rasian ja se maksoi noin 3,50€, joten ei mielestäni kovin pahan hintaista. Tragant-jauhetta lisätään 250 grammaan sokerimassaa noin 1 teelusikallinen.

Kuvassa olevat liljan heteet ostin leivontatarvikeliikkeestä ja päät värjäsin turkoosin pastavärin ja veden sekoituksella. Heteiksi passaisi myös hyvin esim. nuudelinpätkät.


Onnea Oskarille!

Kommentit

  1. Kiitos kakusta! Oli todella hieno, ja hyvältä maistuikin :) Olimme todella tyytyväisiä!
    Oskari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Ihana kuulla että kakku oli mieleinen! =))

      Poista
  2. Moi!

    Olisiko sulla semmoista "lyhyttä" ohjeitta tuosta kakusta?

    VastaaPoista
  3. Moi, olisko sulla "lyhyttä" ohjeitta tolle kakulle?

    Esim:

    1 dl hiiva
    6 munaa, jne.

    VastaaPoista
  4. Pohjen ohjeet löytyy noiden linkkien takaa (klikkaa vain sanaa sokerikakkupohja). Täytteiden ohje löytyy esim. täältä: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/2011/07/kakkujen-taytteita.html. Jos haluaa tehdä nopeutetun version täytteistä (jos ei jaksa alkaa esim sulattaan suklaata tai survomaan marjoja), niin voi käyttää esim. tätä ohjetta: http://kakkumonsterinkakut.blogspot.fi/2013/06/nopeita-kakuntaytteita.html. Toivottavasti noi on tarpeeksi tiivistetysti. En valitettavasti jaksa alkaa uudestaan reseptejä tänne kirjoittamaan. =)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3